Posiłki w tym tygodniu
I Śniadanie: Pieczywo mieszane-1; masło-3; oliwa z pestek dyni; pieczeń wieprzowa( wyrób własny)-6: szynka wieprzowa, przyprawy: cząber, majeranek, pieprz, papryka; serek twarogowy z ziołami- 3: mleko, śmietana, zioła; rzodkiewka; ogórek kiszony; szczypior ;herbata zielona z dodatkiem kawałków ananasa.
Alergeny: Gluten, białko mleka krowiego, mięso.
II śniadanie: Sok z brzozy, wafle ryżowe, jabłka.
Alergeny:
Zupa: Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami.- 2, 6: włoszczyzna, kapusta kiszona, ziemniaki, cebula, przyprawy: koper, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.
Alergeny: Seler, mięso.
II Danie: Makaron ze szpinakiem, serem feta i serem pleśniowym z dodatkiem ziaren słonecznika- 1,2,3: makaron, szpinak mrożony, ser feta, ser pleśniowy, ziarna słonecznika; herbata lipowa.
Alergeny: Białko mleka krowiego, seler, gluten.
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Kiszone warzywa są bombą witaminowo-minerałową. Zawierają witaminy A, E, C, K, grupy B, żelazo, magnez, wapń, fosfor i potas.
Kiszonki posiadają wysoką wartość odżywczą, a ich skład jest podobny do świeżych surowców. Podczas procesu kiszenia powstają liczne witaminy z grupy B (B1, B2, B3), a więc produkty zostają wzbogacone w te składniki. Kiszone warzywa to naturalne probiotyki. Kwas mlekowy powstały w czasie fermentacji oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Regulują przemianę materii, pomagając trawić węglowodany, tłuszcze i białka. Pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego
i koncentrację. Podwyższają odporność na infekcje i przyspieszają spalanie kalorii. Regulują florę bakteryjną w jelitach, wspomagają trawienie, zmniejszają poziom cholesterolu.
Kiszonki to skarbnica witamin zwłaszcza jesienią i zimą. Nie zawierają konserwantów i wzbogacą każdy posiłek.
Dlaczego warto jeść dynię „ Piżmową” ?
Dynia Piżmową warto jeść w okresie jesiennym, bo ma ona właściwości wzmacniające odporność organizmu. To także źródło antyoksydantów i przeciwutleniaczy. W związku z tym ma również pozytywny wpływ na stan skóry. Wskazuje się również na właściwości przeciwzapalne tego warzywa. Istotne jest także to, że dynia piżmowa ma bardzo mało tłuszczu.
Stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy B6 potasu i błonnika. Ma dobroczynny wpływ m.in. na trawienie, ciśnienie krwi, zdrowe włosy. Wyróżnia się podłużnym kształtem, cienka skórą a przede wszystkim swoim orzechowym, słodkawym smakiem.
.
W związku z wejściem w życie Rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady ( UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania informacji na temat alergenów, informujemy, iż większość produktów używanych w kuchni może zawierać : gluten ( 1), seler ( 2), mleko i jego przetwory ( 3), ryby (4), jaja ( 5), mięso ( 6), sezam ( 7), gorczycy ( 8), orzechów ( 9), śladowe ilości soi (10)
I Śniadanie: Pieczywo mieszane- 1, masło-3; oliwa z oliwek; jajko gotowane- 5 filet z indyka-6: mięso drobiowe, woda, sól, przyprawy; ser żółty- 3, pomidor, sałata; papryka; kawa zbożowa „ Inka”.
Alergeny: Gluten, białko mleka krowiego, mięso, jaja kurze.
II śniadanie: Jogurt naturalny z nasionami szałwii hiszpańskiej.3.
Alergeny: Białka mleka krowiego.
Zupa: Rosół z kluskami lanymi- 1,2,5,6: włoszczyzna, kluski lane ( mąka, jaja), natka pietruszki, przyprawy: lubczyk, kozieradka, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól.
Alergeny: Seler, mięso, gluten, jaja kurze.
II Danie: Gołąbki bez zawijania- 1,2, 5,6: mięso z szynki wieprzowej, kapusta biała, ryz, przyprawy: koper, pieprz; ziemniaki; sos-1,2,3: koncentrat pomidorowy, masło, mąka, przyprawy: pieprz, papryka słodka; surówka z marchwi; herbata z aronii.
Alergeny: Seler, mięso, gluten, jaja kurze.
W związku z wejściem w życie Rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady ( UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania informacji na temat alergenów, informujemy, iż większość produktów używanych w kuchni może zawierać : gluten ( 1), seler ( 2), mleko i jego przetwory ( 3), ryby (4), jaja ( 5), mięso ( 6), sezam ( 7), gorczycy ( 8), orzechów ( 9), śladowe ilości soi (10)
I Śniadanie: Pieczywo mieszane-1; , masło-3; sałatka z tuńczyka- 2,3,4: tuńczyk w sosie własnym, cebula, ogórek kiszony, jogurt naturalny, przyprawy: pieprz, papryka; szynka pomorska- 6: mięso wieprzowe 92 %, woda, białko sojowe, błonnik pszenny; serek twarogowy z czosnkiem- 3: mleko, śmietana, czosnek; kiełki; rzodkiewka; ogórek; papryka; herbata żurawinowa.
Alergeny: Gluten, mięso, ryby, białko mleka krowiego.
II śniadanie: Sok jednodniowy truskawkowy; paluszki z sezamem-1,7.
Alergeny: Gluten, sezam.
Zupa: Zupa „ Rumfordzka” z kaszą gryczana, ryżem, grochem i ziemniakami- 2,6,10: włoszczyzna, groch łuskany, kasza gryczana, ziemniaki, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.
Alergeny: Seler, mięso, śladowe ilości soi.
II Danie: Pierogi leniwe polane jogurtem naturalnym i miodem- 1,3,5: mąka, twaróg półtłusty, jaja, ziemniaki, jogurt naturalny, miód,; migdały; herbata miętowa.
Alergeny: Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego. W związku z wejściem w życie Rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady ( UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania informacji na temat alergenów, informujemy, iż większość produktów używanych w kuchni może zawierać : gluten ( 1), seler ( 2), mleko i jego przetwory ( 3), ryby (4), jaja ( 5), mięso ( 6), sezam ( 7), gorczycy ( 8), orzechów ( 9), śladowe ilości soi (10)
I Śniadanie: Pieczywo mieszane-1masło-3; miód, dżem morelowy 100 % : morele, sok jabłkowy, pektyny; nutella ( wyrób własny): awokado, banany, kakao, miód, serek twarogowy śmietankowy-3: mleko, śmietana; ciepłe mleko.
Alergeny: Białko mleka krowiego, gluten.
II śniadanie: Słupki kalarepy do chrupania.
Zupa: Zupa kalafiorowa z ziemniakami-2,3,6: włoszczyzna, kalafior, natka pietruszki, śmietana 18 %, przyprawy: lubczyk, tymianek, pieprz.
Alergeny: Seler, białko mleka krowiego, mięso.
II Danie: Kotlety mielone- 1, 5,6: udziec z indyka, jaja, bułka tarta, czosnek, przyprawy: pieprz, tymianek; sos- 1,3: mąka, śmietana 18 %, masło; ; kasza jaglana; buraki czerwone na ciepło- 2: buraki czerwone, sok z cytryny, cebula: przyprawy pieprz; herbata malinowa.
Alergeny: Mięso, seler, białko mleka krowiego, gluten, jajka kurze.
W związku z wejściem w życie Rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady ( UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania informacji na temat alergenów, informujemy, iż większość produktów używanych w kuchni może zawierać : gluten ( 1), seler ( 2), mleko i jego przetwory ( 3), ryby (4), jaja ( 5), mięso ( 6), sezam ( 7), gorczycy ( 8), orzechów ( 9), śladowe ilości soi (10)
I Śniadanie: Pieczywo mieszane-1; masło-3; oliwa z czarnuszki; pieczeń drobiowa ( wyrób własny) – 6: udziec z indyka, przyprawy: cząber, czosnek, tymianek, curry; pasta z zielonego groszku- 2,3,10,: groszek, cytryna, czosnek, ser feta, koper, oliwa, przyprawy: pieprz, sól; ser żółty- 3; szczypior, pomidor, rzodkiewka, kiełki; herbata zielona z czystkiem.
Alergeny: Gluten, białko mleka krowiego, mięso, śladowe ilości soi, seler.
II śniadanie:Pomarańcze.
Alergeny:
Zupa: Zupa pomidorowa z makaronem posypana ziarnami słonecznika- 1,2,6: włoszczyzna, przecier pomidorowy, makaron, przyprawy: lubczyk, pieprz, zielona pietruszka, ziarna słonecznika.
Alergeny: Seler, mięso.
II Danie: Pieczony morszczuk- 2,4: filet z morszczuka, przyprawy: tymianek, pieprz cytrynowy; sól ziemniaki z koprem; surówka z kapusty kiszonej-2: kapusta kiszona, jabłko, cebula, marchew, miód, przyprawy: pieprz; woda z cytryną i imbirem.
Alergeny: Ryby, seler, białko mleka krowiego.
W związku z wejściem w życie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady ( UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat alergenów, informujemy, iż większość produktów używanych w kuchni może zawierać : gluten ( 1), seler ( 2), mleko i jego przetwory ( 3), ryby (4), jaja ( 5), mięso ( 6), sezam ( 7), gorczycy ( 8), orzechów ( 9), śladowe ilości soi (10)